Μια ρεαλιστική περιγραφή της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης  της Λέσβου μετέφερε ο Δημήτρης Πατέστος μέλος Γιατρών του Κόσμου στο camp του Καρά Τεπέ, μιλώντας στον Status FM και τον Δημήτρης Βενιέρη.

Διαβάστε μερικά από όσα είπε:

Τα πράγματα στις δομές ήταν δύσκολα τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο τιο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μώριας είχε πάνω από 20.000 ανθρώπους. Αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Κι όχι μόνο γιατί υπάρχει υπερπληθυσμός σε μια μικρή περιοχή, αλλά και γιατί οι συνθήκες υγιεινής στο συγκεκριμένο χώρο είναι εντελώς ελειπείς. Αντιστοιχεί μία βρύση με κρύο νερό ανά 200 άτομα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Υπάρχει συνωστισμός. Η μία σκηνή είναι πάνω στην άλλη και σε κάθε κοντέινερ ζουν 30 άτομα. Σε μία σκηνή 110 τμ μπορεί να έχουμε και 500 άτομα. αυτό από μόνο του ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη επιδημία με τον κορωνοϊό σε αυτό το χώρο πολλαπλασιάζεται. Η παροχή υγείας στους συγκεκριμένους χώρους είναι ελλιπής. Με τον νόμο της κυβέρνησης προσπαθούν να το αποσυμφορήσουν. Είναι ανέφικτο. Κι ακόμα κι αν καταφέρεις να μειώσεις τον πληθυσμό, δεν θα καταφέρεις να περιορίσεις την εξάπλωση μιας πανδημίας. Αυτοί οι άνθρωποι πάλι πηγαινοέρχονται στη Μυτιλήνη γιατί πρέπει να ψωνίσουν, πάλι δεν μπορείς να περιορίσεις μια πανδημία.

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν εξαπλωθεί ο ιός στο camp θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί πάρα πολλού άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλία. 

Έγινε συνάντηση με όλες τις οργανώσεις για να ληφθούν κάποια μέτρα, αυτά τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμα. 

Δεν γίνεται μεταφορά ανθρώπων από τη Μώρια στο Καρά Τεπέ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η εταιρεία

Η έγκυρη ενημέρωση και η ποιοτική ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη έχουν «υπογραφή»...

 
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…